Om munhålan i sig ofta är en förbisedd kroppsdel, är tänderna desto mer uppmärksammade. De flesta av oss borstar dem minst en gång om dagen. De riktigt noggranna hela två gånger, och använder dessutom både tandtråd och munskölj eftersom vi vill ha vita, fräscha tänder utan hål och andra problem.

Vi har två tanduppsättningar genom livet. Små barn har 20 mjölktänder som tappas under uppväxten och sedan ersätts med permanenta tänder. En vuxen person har sedan mellan 28 till 32 tänder, beroende på om alla fyra visdomständerna vuxit ut eller inte. Precis som alla andra däggdjur har vi fyra olika typer av tänder. Dessa är:

  • Framtänder – Incisor
  • Hörntänder – Canine
  • Främre kindtänder- Premolarer
  • Bakre kindtänder – Molarer

Tandens uppbyggnad

Den synliga delen av tanden kallas krona. Kronan består sedan av flera delar. Det yttersta lagret heter emalj, och är det vi borstar när vi borstar tänderna. Emaljen är också kroppens allra hårdaste vävnad och tål enorma påfrestningar. Innanför emaljen finns sedan tandbenet. Denna del av tanden är mjuk och ömtålig. Tandbenet utgör även den allra största delen av tanden och försvinner ner under tandköttet i det som kallas tandroten. Innanför tandbenet finns pulpan som innehåller både blodkärl och nerver. Det är denna del av tanden som gör ont när du får ett hål, eller om du skadar tanden.

Under kronan hittar du tandroten. Tandroten består till största delen av tandben, och sitter fast i tandköttet med hjälp av tandcement. Denna tandcement utgör ett tunt lager av benliknande material som täcker hela tandens rot och håller den på plats.

Vanliga problem med tänderna är förstås karies, vilket är en bakterieinfektion som leder till hål i tänderna om man inte borstar tänderna regelbundet. Karies hämtar sin näring från sockerarter och lättsmälta kolhydrater, så det är alltid att rekommendera att undvika rent socker men även söta livsmedel, snabba kolhydrater från exempelvis vitt mjöl och juicer. För att hålla tänderna friska är det viktigt att, förutom sköta din dagliga munhygien, regelbundet besöka en tandläkare.