Nerver är oerhört komplicerade, och de kan tyvärr också skadas. Dessa skador leder till olika former av problem. De kan resultera i så kallade fantomsmärtor i en amputerad kroppsdel eller kvarvarande smärta långt efter att en skada läkts. Det finns även nerver i våra inre organ och de är en del av kroppen som vi inte kan påverka mer än högst marginellt. Du kan till exempel inte medvetet bestämma hur snabbt tarmarna ska arbeta.

Det går, till viss del, att kontrollera det autonoma nervsystemet. Ett sådant exempel är att ta djupa andetag, och därmed lugna ner kroppen, sänka hjärtfrekvensen och blodtrycket. Detta beror på att den minskade pulsen är en biverkan av att kroppen slappnar av, inte för att du av egen vilja minskar hjärtats slag.

Det autonoma nervsystemet är uppdelat i två delar, som har motsatta funktioner i kroppen. Dessa är det sympatiska nervsystemet, och det parasympatiska nervsystemet. Enklare förklarat kan man säga att det är kroppens gas och broms. Det sympatiska nervsystemet ansvarar för våra stressreaktioner, medan det parasympatiska nervsystemet istället ger oss vila och återhämtning. De båda är varandras motsatser och är aldrig aktiva samtidigt. Med andra ord är det på eller av som gäller.

Det sympatiska nervsystemet ger bättre syn, men samtidigt mindre blodcirkulation, sämre matsmältning och hela kroppen arbetar hårdare. Det är detta system som är igång när vi känner oss stressade. Vissa kommer leva större delen av sitt liv med detta system aktivt, vilket förstås inte är hälsosamt.

Det parasympatiska nervsystemet å andra sidan, är raka motsatsen. Pulsen minskar, matsmältningen går på högvarv och blod omfördelas från armar och ben till bukområdet och könsorgan. Misstankar finns om att vissa män med impotensproblem helt enkelt har för stort påslag från det sympatiska nervsystemet, vilket innebär att blodet inte rör sig ner till könsdelarna som det ska.

Kroppen behöver både ansträngning och vila för att må bra. Som alltid är lagom allra bäst.