Munhålan är en ofta förbisedd kroppsdel. Det är bara när vi får problem, eller när kallelsen till tandläkaren kommer, som vi egentligen reflekterar över dess existens. Ändå är munhålan en mycket viktig del av kroppen och ny forskning tyder på att bakterier från munhålan kan vara delvis bidragande till hjärtinfarkter.
De flesta av oss kommer aldrig uppleva några större problem med munnen, mer än kanske något enstaka hål eller ilande tandhalsar, detta trots att övriga munhålan är oerhört komplicerad och har stor betydelse för vårt välmående och vår hälsa.
Att kunna tugga, och svälja maten är en självklarhet för de flesta av oss. Faktum är att många inte ens tänker på hur det går till när vi äter. Den som vill se hur avancerade rörelserna är kan studera ett barn som äter fast föda för första gången. I många fall kan de inte använda tungan på rätt sätt, utan maten åker ut igen. Mat mals mellan tänderna, medan tungan ser till att maten knådas och blandas med saliv. Detta är det första steget i matsmältningsprocessen, och alla som någon gång kastat i sig mat vet hur obehagligt det känns i magen om maten inte tuggas ordentligt. När det är dags att svälja transporterar tungan maten bak till svalget så att den kan sväljas ner.
Denna komplicerade process kan störas, exempelvis i samband med skador eller sjukdom. I många fall kan det handla om hjärnskador som gör att tungans motorik inte längre är den samma, eller att den så kallade sväljreflexen inte längre fungerar. Detta kan leda till att maten samlas i kinderna istället för att förflyttas bakåt i munnen. Det kan också innebära att sväljningen inte fungerar och att maten blir kvar i munnen. Detta kan bli riktigt farligt om någonting plötsligt triggar sväljreflexen. De personer som har denna typ av problem kan behöva specialanpassad kost, eller en PEG, en sorts slang som sätts direkt i magsäcken.